11.4.2012
Valinta, elämä on valinta. Jo itse meidän kaikkien syntyminen on luonnonvalinta, olemme olleet vahvimpia ja nopeimpia, ehkäpä onnekkaimpia siittiöitä matkalla kohti munasolua. Heti ensimmäisestä tietoisuuden hetkestämme lähtien olemme joutuneet valitsemaan oman elämämme suunnan ja mihin suuntaan sitä muokkaamme. Emme ole saaneet valita itseämme emmekä ympäristöämme mihin synnymme mutta kaikki muu, kuin minuutemme ja ympäristömme, kaikki muu on valinnan tulosta. Joko se on ollut omaa tietoista valintaamme tai sitten elämän valintaa, jota sattumaksi tai kohtaloksikin kutsutaan. Ympärillämme maailma on täynnä mahdollisuuksia, meidän tehtävämme on valita. Valitseminen ja niiden seuraukset ovat elämämme. Valinta on vaikeaa, mistä tiedämme mikä vaihtoehto ja päätös on oikea? Mistä tiedämme minne mikäkin valinta johtaa? Emme tiedäkään, valinta on julmaa. Jos teen näin, mitä siitä seuraa ja jos noin, niin mikä on sen lopputulos? Mihin perustamme valintamme ja päätöksemme?
 
Joudumme tekemään valintoja koko ajan, joka hetki kaikkialla, elämämme loppuun saakka. Tekemämme valinnat ovat johtaneet tähän hetkeen jossa nyt olemme ja tähän ympäristöön missä elämme. Mielenkiintoista ajatella että toisin valitsemalla voisin olla jossain aivan erilaisessa paikassa tekemässä jotain täysin erilaista. Valinnoilla on erilaisia seurauksia, seuraukset vaihtelevat olemattomasta peruuttamattomaan. Valintatilanteessa hyväksi tarkoittamamme päätös voi osoittautua lopulta pahaksi ja toisinpäin. Voimme tietoisesti yrittää vaikuttaa valintaamme ja sen lopputulokseen. Jos haluan lopputuloksen olevan paha, valitsen pahan vaihtoehdon ja toisinpäin, aika näyttää miten oikeasti kävi ja mihin valintani johti ja mitä aiheutti. Tuntuu kuin valinta ja sen lopputulos olisi vapaa kaikesta, emme voi mitenkään ennustaa valintojemme seurauksia. Valinnoillamme on erilaisia aikajanoja, eripituisia aikoja miten ja kuinka kauan ne vaikuttavat. Toiset valintamme ja sen seuraukset voivat olla vain hetken mittaisia, toiset ovat ihmisnäkökulmasta katsoen ikuisia. Emme voi kuin arvailla ja olettaa valintojemme seurauksia, koska seuraukset tapahtuvat tulevissa hetkissä, tulevaisuudessa.
 
Elämämme on valintojemme verkosto, valinta on kaikkialla läsnä. Valintaan liittyy olennaisesti rohkeus. Uskallammeko valita? Uskallammeko tehdä mielemme, minuutemme mukaisia valintoja? Uskallammeko seurata valitsemaamme polkua ja reittiä vai valitsemmeko pelon ja epävarmuuden vallitessa turvallisemman vaihtoehdon joka ei kuitenkaan toteuta kaikkea potentiaaliamme ja pahimmassa tapauksessa turhaudumme elämäämme? Mistä tiedämme miten valitsemalla lopputulos on meidän kannaltamme kaikkein paras? Miten valitsen unelmani, asuinpaikkani, miten työni ja koulutukseni, miten valitsen elämänkumppanini, autoni, vaatteeni, miten valitsen seuraavan ateriani ja jopa miten sen mitä teen seuraavaksi? Valinta on kaikkialla läsnä, elämä on valinta. Valinta on julma, kun valitsen jotain, käyttämäni resurssini siihen ovat poissa kaikesta muusta jonka olisin voinut valita. Jostain muusta jossa lopputulos olisi saattanut olla kannaltani paljon parempi. En voi valita kuin kerran, tässä hetkessä en voi valita kuin kerran. Seuraavassa hetkessä tekemäni valinta on jo toinen valinta, vaikka valitsisinkin täysin saman asian samassa ympäristössä kuin edellisellä kerralla. Se valinta on jo mennyt, se on tehty, olen käyttänyt sen mahdollisuuteni. Valitsemme vain kerran, sen jälkeen odotamme ja seuraamme mitä valinta tuo tullessaan. Valitseminen on elämämme tärkeimpiä asioita, valinnat määräävät likipitäen kaiken muutettavissa olevasta elämästämme. Muuttumaton elämämme on meille annettu, minuutemme, syntymäympäristömme ja esimerkiksi perhe johon synnymme mutta muut asiat ovat muuttuvia, meillä on mahdollisuus vaikuttaa niihin ratkaisevasti. Kellummeko elämän virrassa automaattisten elämänvalintojen mukana, kohtalon tai sattuman ohjaamana vai pyrimmekö tekemään koko ajan meidän kannaltamme oikeita valintoja? Onko meillä mitään pysyvää johon pystymme perustelemaan valintamme vai onko valinta vain intuitiomme ja jokahetkisen olotilamme perusteella tekemämme päätös, valinta.
 
Elämän valinta, kehitys on tähän mennessä valinnut vahvimmat jatkamaan elämää ja sukuaan, vahvemmat ovat voittaneet heikommat, vahvimmat ovat nousseet muiden johtajiksi, valintakysymyksiä… Elämän jatkumon tekemiä valintakysymyksiä… Vahvuuttakin on niin monenlaista, on fyysistä vahvuutta ja sisäistä, henkistä vahvuutta, älykkyyttä ja tietoa. Sisällön ja ulkokuoren vastakkainasettelu, me ihmiset ja elämä ympärillämme, me kaikki olemme niin pinnallisia. Fyysisesti komeat ja kauniit, ulkoisesti vahvat, pariutuvat keskenään, niin ihmislajissa kuin muuallakin elämässä. Olemme loppujen lopuksi pinnallisia vaikka aito oikea elämä ja vahvuus asuvat sisällämme, ilman sitä olisimme vain kuorta, materiaa ilman tietoisuutta ja elämänhenkeä. Pinnallisuus on valloillaan kaikkialla ympärillämme, mediassa, pukeutumisessa, kauneusihanteissa, jopa luonnossa ympärillämme… Sisäinen ja aito vahvuus jätetään huomiotta ja kehittämättä, nurinkurista.